Suonikohjujen oireet

Suonikohjuja jalassa, tyypillinen luokan 2 tilanne.

Kuva 1: Suonikohjuja jalassa, tyypillinen luokan 2 tilanne.

Suonikohjut ovat pintalaskimoiden pullistumia alaraajoissa. Suonikohjut aiheutuvat laskimoiden vajaatoiminnasta. Suonikohjujen oireet ovat yksilöllisiä eivätkä ne ole spesifisiä laskimovajaatoiminnan suhteen. Tavallisia suonikohjujen oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu, särky ja nilkkaturvotus, joka usein pahenee iltaa kohden. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota turvotukseen laskimopaineen nousun merkkinä ja kutinaan ihon ärsytyksen merkkinä. Yöllä turvotus vähenee, mutta jaloissa voi tuntua suonenvetoa, särkyä, kramppeja tai jalkojen levottomuutta. Suonikohjut näkyvät iholla sinertävinä pullistumina, mutta suonikohjujen perussyy (pitkän tai lyhyen pintalaskimon vika) ei ole paljaalla silmällä nähtävissä.

 

Suonikohjujen yleisimpiä oireita

Oireet ovat yksilöllisiä. Alla on lueteltu yleisimpiä suonikohjuihin liitettyjä oireita. Oireet pahenevat usein iltaa kohti. Pitkään seisominen ja istuminen sekä kuumuus voivat myös pahentaa oireilua. Mikään luetelluista oireista ei välttämättä johdu suonikohjuista, vaan voi aiheutua myös muista syistä.

  • Suonikohju näkyy sinertävänä pullistumana iholla, mutta ei itsessään vielä välttämättä aiheuta oireilua, kosmeettista haittaa lukuun ottamatta.
  • Kipu – kipua voi tuntua joko koko alaraajassa, usein polven alle painottuen, tai suonikohjujen alueella. Kipua voi usein helpottaa levolla ja nostamalla jalkoja makuuasennossa koholle.
  • Kutina ja nilkkaturvotus ovat tutkimusten mukaan selkeimmin suonikohjuista aiheutuvia oireita. Kutina on merkki kohonneen laskimopaineen aiheuttamasta ihon ärsytyksestä. Kutina häviää ja turvotus vähenee useimmiten suonikohjujen hoidon
  • Laskimovajaatoiminnan pahentuessa ilmenee ihomuutoksia kuten ihottumaa ja ihon punoitusta tai tummentumaa tyypillisesti nilkan alueella. Oireilun pitkittyessä iho ja ihon alainen kudos voi arpeutua ja lopulta pahimmillaan voi syntyä säärihaava.
  • Pintalaskimotulehdus ja suonikohjuvuoto ovat ihomuutosten ohella merkkejä komplisoituneesta laskimovajaatoiminnasta.
  • Levottomat jalat on ensisijaisesti hermostollinen oire, mutta suonikohjutauti voi pahentaa oireita.
  • Pistelyä, polttavaa tai pakottavaa tunnetta alaraajoissa on selitetty kohonneen laskimopaineen aiheuttamana ihohermojen ärsytyksenä.
  • Krampit tai suonenveto yöaikaan on usein liitetty suonikohjuihin, mutta tämän suhteen eri tutkimukset antavat vaihtelevia tuloksia.
  • Jalkojen väsyminen on varsin epäspesifinen oire, laskimovajaatoiminta on lisärasite arjen uuvuttamille jaloille.
  • Ihon haavauma, säärihaava, on merkki komplisoituneesta suonikohjutaudista.

 

 

Suonikohjutauti, tyypillinen luokka 3 -tilanne

Kuva 2: Suonikohjutauti, tyypillinen luokka 3 -tilanne

 

Suonikohjut kannattaa tutkia

Suonikohjut on syytä tutkia, jos ne aiheuttavat merkittäviä oireita, haittaa ja vaivaa. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten uhatessa. Suonikohjutaudin aiheuttamat oireet voivat olla epämääräisiä, eikä suonikohjujen koko aina ole suoraan yhteydessä oireiden vaikeusasteeseen. Joillakin potilailla voi olla huomattava suonikohjutauti ilman, että he kokevat sen oireita häiritseviksi. Toiset puolestaan kokevat merkittävästi haittaavia oireita, vaikka silmillä ja ultraäänellä havaittuna suonikohjutauti on lievä.

Miten suonikohjut diagnosoidaan?

Suonikohjujen diagnosoiminen, taudin vaikeusasteen arvioiminen ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta. Se tehdään ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä laskimonsisäisiin hoitomenetelmiin perehtyneen verisuonikirurgian erikoislääkärin toimesta.

Tutkittava oire ei aina selity suonikohjuilla. Verenkiertoarviota voidaan täydentää nilkkojen verenpainemittauksella, jolla voidaan arvioida valtimoverenkiertoa. Lisäksi on huomioitava tuki-ja liikuntaelinperäiset sekä hermostolliset syyt oireille.

 

 

Pintasuonet

Pintasuonet voivat olla itsenäinen muutos tai osa laajempaa suonikohjuvikaa tai suonikohjutautia. Pintasuonimuutoksia voidaan hoitaa mikrokovetushoidolla, eli mikroskleroterapialla. Lue lisää pintasuonista ja pintasuonien hoidosta.

pintasuonia jalassa

Kuva 3: Pintasuonia jalassa

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä suonikohjuista

Mistä tunnistaa suonikohjun?

Suonikohjut ovat pintalaskimoiden pullistumia alaraajoissa. Suonikohjut eli laskimolaajentumat näkyvät ihon pinnasta kohollaan olevina sinertävinä suonina.

Miten suonikohjut hoidetaan?

Suonikohjuja hoidetaan ensisijaisesti laskimosisäisin menetelmin ja hoitomenetelmä valitaan aina yksilöllisesti ultraäänitutkimuksen perusteella. Perinteinen suonikohjuleikkaus on lähes kokonaan jäänyt pois käytöstä. Lue lisää suonikohjujen moderneista hoitomenetelmistä.

Onko suonikohjut kipeitä?

Suonikohjut voivat olla oireettomia vuosia, mutta ne alkavat kuitenkin usein oireilla jossakin vaiheessa elämänkaarta. Laskimovajaatoiminnassa laskimoverkostoon pakkautuu verta ja suonikohjut voivat särkeä. Tavallisia oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu ja iltaa kohden pahentuva nilkkaturvotus. Potilaat kuvaavat myös polttelua, kutinaa ja yöllisiä kramppeja.

Onko suonikohjut vaarallisia?

Oireettomat suonikohjut eivät ole vaarallisia. Jos suonikohjuista on haittaa ja vaivaa, ne on syytä tutkia asiaan perehtyneen verisuonikirurgin toimesta. Ultraäänitutkimus varmistaa diagnoosin ja ohjaa hoitomenetelmän valinnan. Hoitopäätös tehdään tutkimustulosten ja potilaan oireiden perusteella.

Mistä suonikohjut tulevat?

Suonikohjujen perussyytä ei tunneta. Suonikohjut ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta. Keskeinen laskimopainetta nostava tekijä on refluksi eli veren takaisinvirtaus, joka on seurausta laskimoläppien toimintahäiriöstä. Veri virtaa väärään suuntaa, eli ylhäältä alas, ja laskimoverkoston paine nousee. Tämä selittää oireet, suonikohjut sekä mahdolliset ihomuutokset.

Lue lisää aiheesta: