Suonikohjujen vaahtoruiskutus

Ultraääniohjattu suonikohjujen vaahtoruiskutus on kuvattu noin 25 vuotta sitten ja se alkoi yleistyä 1990-luvun lopulla Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Suomeen hoitomenetelmä modernissa muodossaan rantautui 2004-2005.

Vaahtohoito soveltuu hyvin kohjuisten laskimosivuhaarojen hoitoon ja tietyin edellytyksin myös viallisen pintarunkosuonen käsittelyyn. Aiemmin tehdyn suonikohjuleikkauksen jälkeen uä-ohjattu vaahtohoito voi olla ylivertainen hoitomenetelmä.

Vaahtoruiskutus – toimenpide ja siitä toipuminen

Toimenpide tehdään vastaanottohuoneessa paikallispuudutuksessa ja on potilaalle varsin vaivaton. Yleensä sairauslomaa ei toimenpiteen jälkeen tarvita. Hoitokokonaisuus toteutetaan tavallisesti kahden joskus kolmen hoitokäynnin puitteissa.

Jatkohoitona pidetään pitkää hoitosukkaa 2-3 viikon ajan. Käsitellyt suonet tuntuvat noin kahden viikon jälkeen kovilta ja iholle tulee suonen sisään hyytyneen veren vuoksi mustelman väri. Suonet ovat tässä vaiheessa kosketusarat arpeutumisprosessin käynnistyessä. Kosketusarkuus häviää muutamassa viikossa. Sen sijaan kovettumien ja mahdollisen ihovärjäymän häviämiseen menee kuukausia kovetettujen suonten koosta riippuen. Ääriponnistuksia tulee hoidon jälkeen välttää, muutoin eletään normaali arkea.

Lue potilaiden kokemuksia moderneista suonikohjuhoidoista.

Lue lisää suonikohjujen hoidosta.