Suonikohjujen vaahtoruiskutus

suonikohjujen hoito, vaahtoruiskutus

Suonikohjujen vaahtoruiskutus eli skleroterapia

Ultraääniohjattu suonikohjujen vaahtoruiskutus eli skleroterapia on kuvattu noin 30 vuotta sitten ja se alkoi yleistyä 1990-luvun lopulla Espanjassa, Italiassa ja Ranskassa. Suomeen hoitomenetelmä modernissa muodossaan rantautui 2004-2005.

Vaahtohoito soveltuu hyvin kohjuisten laskimosivuhaarojen hoitoon ja tietyin edellytyksin myös viallisen pintarunkosuonen käsittelyyn. Aiemmin tehdyn suonikohjuleikkauksen jälkeen uä-ohjattu vaahtohoito voi olla ylivertainen hoitomenetelmä.

Vaahtoruiskutus käytännön toteutus

Vaahtohoito tehdään vastaanottohuoneessa neulan pistoista ja on potilaalle varsin vaivaton. Toimenpide alkaa aina ultraäänitutkimuksella, usein tehdään iholle muutamia tussimerkintöjä. Erityisiä esivalmisteluja ei vaadita ja paikallispuuduskaan ei ole aina tarpeen.

Hoitoneulat pistetään paikalleen ultraäänen ohjaamana potilaan maatessa ja lääkkeiden kulku käsiteltäviin suoniin kontrolloidaan niin ikään ultraäänellä. Neulojen pistot koetaan hoidon ikäväksi puoleksi, kipu vastaa verinäytteen ottoa kyynärtaipeesta.

Toimenpiteen jälkeen puetaan jalkaan lääkinnällinen hoitosukka ja potilasta pyydetään kävelemään noin 30:n minuutin ajan.

Vaahtoruiskutushoidon jälkeen

Jatkohoitona pidetään hoitosukkaa 2-3 viikon ajan vaahtoruiskutushoidon jälkeen. Yleensä sairauslomaa ei toimenpiteen jälkeen tarvita. Käsitellyt suonet tuntuvat noin kahden viikon jälkeen kovilta ja iholle tulee suonen sisään hyytyneen veren vuoksi mustelman väri. Suonet ovat tässä vaiheessa kosketusarat arpeutumisprosessin käynnistyessä. Kosketusarkuus häviää muutamassa viikossa. Sen sijaan kovettumien ja mahdollisen ihovärjäymän häviämiseen menee useita kuukausia kovetettujen suonten koosta riippuen.

Ääriponnistuksia, esimerkiksi raskasta kuntosali- tai juoksuharjoittelua vältetään 1-2 viikon ajan, muutoin eletään normaalisti. Arkiliikunta on tärkeää syvien laskimoiden verenkierron turvaamiseksi.

Tarkastuskäynti ja tarvittavat täydentävät vaahtokäsittelyt tehdään esimerkiksi 2-3 viikon kuluttua.

Lue potilaiden kokemuksia moderneista suonikohjuhoidoista.

Lue lisää suonikohjujen hoidosta.