pintasuonten hoito

Mitä hämähäkkisuonet ovat ja miten niitä hoidetaan?

Pintasuonet eli verkkolaskimot ja hämähäkkisuonet (luutasuonet) ovat 1-2mm kokoisia ihon sisällä ja aivan ihon alla olevia laskimosuonia. Pintasuonet voivat olla itsenäinen muutos, tosin usein osa laajempaa suonikohjuvikaa ja suonikohjutautia.

Hämähäkkisuonet yksistään eivät ole terveydellinen uhka, mutta voivat olla huomattava elämänlaadullinen haitta ja vika on hoidettavissa. Kaikista hämähäkkisuonista eroon pääseminen ei ole realistista. Jalkojen hämähäkkisuonia poistetaan ns. mikrokovetushoidolla eli mikroskleroterapialla.

pintasuonten hoito

Joka toisella potilaalla pintasuonimuutosten taustalla on pintalaskimovajaatoiminta (=suonikohjutauti). Tämän vuoksi tulee aina tehdä ultraäänitutkimus, etenkin jos potilaalla on muita merkkejä tai oireita laskimovajaatoiminnasta ja aina toimenpiteitä suunniteltaessa.

Alla olevissa erimerkeissä pintasuonet ovat osa komplisoitunutta laskimovajaatoimintaa ja ilmeinen hoidon kohde suonikohjukohjuvuodon vuoksi.

Kuva 1a. Siipineula on laitettu suonikohjuhaaraan ultraääniohjauksessa:

Hämähäkkisuonet. Siipineula on laitettu suonikohjuhaaraan ultraääniohjauksessa.

 

Kuva 1b. Vaahdotettu lääke täyttää suonikohjuhaaran:

Hämähäkkisuonet. Vaahdotettu lääke täyttää suonikohjuhaaran.

 

Kuva 1c. Vaahto leviää myös vuotokohdan pintasuoniin:

Hämähäkkisuonten hoito: Vaahto leviää myös vuotokohdan pintasuoniin

 

Kuva 2. Nilkan alueen suonikohjuvuodon hoito vaahtoskleroterapialla:

Nilkan alueen suonikohjuvuodon hoito vaahtoskleroterapialla

 

Kysymyksiä ja vastauksia hämähäkkisuonista:

Mitä hämähäkkisuonet ovat?
Hämähäkkisuonet ovat ihon sisällä olevia laskimosuonia, ne näkyvät hentoina sinisinä ja punaisina ”viivoina” paljaalla silmällä. Ultraäänellä hämähäkkisuoni ei ole erotettavissa pienen kokonsa vuoksi. Hämähäkkisuonista käytetään myös nimitystä luutasuoni.

Mistä hämähäkkisuonet johtuvat?
Perimmäinen syntysyy on tuntematon, eikä niiden ilmaantumiseen voi itse vaikuttaa. Pintasuonten eli verkkolaskimoiden ja hämähäkkisuonten vallitsevuus väestössä on jopa 80%.

Miten hämähäkkisuonista pääsee eroon?
Perimmäinen syntysyy on tuntematon, eikä niiden ilmaantumiseen voi itse vaikuttaa. Hämähäkkisuonia jaloissa voidaan hoitaa ns. mikroskleroterapialla, itsehoitoon ei ole toimivia keinoja.

Miten hämähäkkisuonia hoidetaan?
Hämähäkkisuonia hoidetaan ensisijaisesti muun laskimovajaatoiminnan osana eivätkä ne lähtökohtaisesti ole ensisijainen hoidon kohde, katso kuvien esimerkit. Vaahtoskleroteapia ja ns mikroskleroterapia ovat ensisijaisia hoitomuotoja.

Milloin hämähäkkisuonista tulee mennä lääkäriin?
Hämähäkkisuonet yksistään eivät ole terveydellinen uhka, mutta voivat olla huomattava elämänlaadullinen haitta. Lääkäriin tule hakeutua, jos pintasuonimuutokset ovat yhteydessä oireilevaan suonikohjutautiin ja aina, jos pintasuonimuutosten ohessa on muita ihomuutoksia. Suonikohjuvuoto on aina aihe hakeutua viipymättä lääkäriin.