Suonikohjujen Laserhoito

suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen laskimonsisäinen laserhoito eli lämpökatetrihoito (termoablaatio) on kehitetty vuosituhannen taitteessa ja ensimmäiset laitteistot suonikohjuhoitoihin saivat myyntiluvat USA:ssa 2002-3. Suomessa hoitomenetelmä otettiin käyttöön 2005 loppuvuodesta. Ensimmäinen moderni laserlaitteisto tuli käyttöön Tampereella 2006.

Laskimonsisäinen laserhoito tehdään paikallispuudutuksessa toimenpidehuoneessa. Laserkuidun kärjen lämpö rikkoo viallisen pintalaskimorungon sileän sisäkalvon ja suoni sulkeutuu ja arpeutuu; suoni ”hitsataan” kiinni”. Katso toimenpidevideo (YouTube).

Samassa yhteydessä voidaan vialliset sivuhaarat käsitellä vaahtohoidolla tai perinteisellä koukkumenetelmällä. Joissakin tapauksissa voidaan sivuhaara käsittely siirtää esimerkiksi kolmen kuukauden päähän, koska viallisen pintarunkolaskimon lämpökatetrihoidon jälkeen paine suonikohjuissa helpottaa ja kohjujen koko pienenee. Pienentyneiden kohjujen hoito viiveen jälkeen uä-ohjatulla vaahtohoidolla on sujuvaa eikä aina edes välttämätöntä.

Laserhoidon käytännön toteutus

Laser- ja radiotaajuustermoablaatio ovat pieniä teknisiä yksityiskohtia lukuunottamatta yksi ja sama toimenpide eikä potilas voi toimenpiteen aikana erottaa kumpaa lämpökatetritekniikkaa käytetään.

Toimenpide alkaa aina ultraäänitutkimuksella, usein tehdään iholle muutamia tussimerkkintöjä. Tämän jälkeen iho puhdistetaan ja toimenpidealue suojataan steriileillä liinoilla potilaan ollessa makuulla. Toimenpiteen yhteydessä annetaan tarvittaessa rentouttavaa lääkettä ja kipulääkettä.

Sisäänmenokohta suoneen puudutetaan, iholle tehdään 2-3 mm pistohaava ja käsiteltävä suoni punktoidaan. Lämpökatetri viedään paikalleen ja suoni puudutetaan koko käsiteltävältä matkalta ultraäänen ohjaamana. Tämän jälkeen tehdään lämpökäsittely sekä usein suonikohjujen vaahtohoito.

Toimenpiteen jälkeen puetaan jalkaan lääkinnällinen hoitosukka ja potilasta pyydetään kävelemään hoitoyksikössä 30:n minuutin ajan. Tämän jälkeen sairaanhoitaja kotiuttaa potilaan.

Laserhoidon jälkeen

Laserhoidon jälkeen käsitellyn suonen alueelle tulee usein verenpurkautumia ja vaihtelevasti kipua. Säännöllinen kipulääkitys on tarpeen usein noin viikon ajan. Sairauslomaa tarvitaan tavallisesti 1-5 päivää. Hoitosukkaa käytetaan 2-3 vk mahdollinen samanaikainen vaahtohoito huomioiden. Arjen askareisiin ja harrastusten pariin palataan kivun sallimissa rajoissa nopeasti. Esimerkiksi raskasta kuntosali- tai juoksuharjoittelua vältetään 1-2vk ajan. Arkiliikunta on kuitenkin tärkeää syvien laskimoiden verenkierron turvaamiseksi.

Tarkastuskäynti ja tarvittavat täydentävät vaahtokäsittelyt tehdään esimerkiksi 2-3 viikon kuluttua.

Lue potilaspalautteita – kokemuksia modernista suonikohjujen hoidosta.

Lue lisää moderneista suonikohjujen hoitokeinoista.