Suonikohjujen Laserhoito

suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen laserhoito

Suonikohjujen laskimonsisäinen laserhoito eli lämpökatetrihoito (termoablaatio) on kehitetty vuosituhannen taitteessa ja ensimmäiset laitteistot suonikohjuhoitoihin saivat myyntiluvat USA:ssa 2002-3. Suomessa hoitomenetelmä otettiin käyttöön 2005 loppuvuodesta. Ensimmäinen moderni laserlaitteisto tuli käyttöön Tampereella 2006.

Laskimonsisäinen laserhoito tehdään paikallispuudutuksessa toimenpidehuoneessa. Laserkuidun kärjen lämpö rikkoo viallisen pintalaskimorungon sileän sisäkalvon ja suoni sulkeutuu ja arpeutuu; suoni ”hitsataan” kiinni”. Katso toimenpidevideo (YouTube).

Samassa yhteydessä voidaan vialliset sivuhaarat käsitellä vaahtohoidolla tai perinteisellä koukkumenetelmällä. Joissakin tapauksissa voidaan sivuhaara käsittely siirtää esimerkiksi kolmen kuukauden päähän, koska viallisen pintarunkolaskimon lämpökatetrihoidon jälkeen paine suonikohjuissa helpottaa ja kohjujen koko pienenee. Pienentyneiden kohjujen hoito viiveen jälkeen uä-ohjatulla vaahtohoidolla on sujuvaa eikä aina edes välttämätöntä.

Laserhoidon käytännön toteutus

Laser- ja radiotaajuustermoablaatio ovat pieniä teknisiä yksityiskohtia lukuunottamatta yksi ja sama toimenpide eikä potilas voi toimenpiteen aikana erottaa kumpaa lämpökatetritekniikkaa käytetään.

Toimenpide alkaa aina ultraäänitutkimuksella, usein tehdään iholle muutamia tussimerkkintöjä. Tämän jälkeen iho puhdistetaan ja toimenpidealue suojataan steriileillä liinoilla potilaan ollessa makuulla. Toimenpiteen yhteydessä annetaan tarvittaessa rentouttavaa lääkettä ja kipulääkettä.

Sisäänmenokohta suoneen puudutetaan, iholle tehdään 2-3 mm pistohaava ja käsiteltävä suoni punktoidaan. Lämpökatetri viedään paikalleen ja suoni puudutetaan koko käsiteltävältä matkalta ultraäänen ohjaamana. Tämän jälkeen tehdään lämpökäsittely sekä usein suonikohjujen vaahtohoito.

Toimenpiteen jälkeen puetaan jalkaan lääkinnällinen hoitosukka ja potilasta pyydetään kävelemään hoitoyksikössä 30:n minuutin ajan. Tämän jälkeen sairaanhoitaja kotiuttaa potilaan.

Laserhoidon jälkeen

Laserhoidon jälkeen käsitellyn suonen alueelle tulee usein verenpurkautumia ja vaihtelevasti kipua. Säännöllinen kipulääkitys on tarpeen usein noin viikon ajan. Sairauslomaa tarvitaan tavallisesti 1-5 päivää. Hoitosukkaa käytetaan 2-3 vk mahdollinen samanaikainen vaahtohoito huomioiden. Arjen askareisiin ja harrastusten pariin palataan kivun sallimissa rajoissa nopeasti. Esimerkiksi raskasta kuntosali- tai juoksuharjoittelua vältetään 1-2vk ajan. Arkiliikunta on kuitenkin tärkeää syvien laskimoiden verenkierron turvaamiseksi.

Tarkastuskäynti ja tarvittavat täydentävät vaahtokäsittelyt tehdään esimerkiksi 2-3 viikon kuluttua.

Toipuminen suonikohjutoimenpiteen jälkeen

Lue potilaspalautteita – kokemuksia modernista suonikohjujen hoidosta.

Lue lisää moderneista suonikohjujen hoitokeinoista.

Usein kysyttyjä kysymyksiä laserhoidosta ja suonikohjuista:

Paljonko suonikohjujen laserhoito maksaa?

Kustannusarvio suonikohjutaudin hoidosta annetaan ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Hoidon hinta määräytyy tapauskohtaisesti ja laskimovian arviointi perustuu aina ultraäänitutkimukseen. Hinta-arvion antaminen etukäteen tai silmämääräisesti ei ole mahdollista.

Hoidon hintaan vaikuttaa ensisijaisesti käytettävät menetelmät, ei niinkään viallisten laskimoiden määrä. Lähtökohtaisesti hoidon kohteena on kaikki ultraäänessä vialliseksi todetut pintalaskimorunkot sekä kohjuuntuneet sivuhaarat. Pintasuonten hoito ja hoidon tarve arvioidaan aina erikseen.

Tavallisimmin hoidetaan yksi jalka kerralla ja hoitokokonaisuus muodostuu kahdesta toimenpidekäynnistä, käyntien väli ollessa noin 2-3 viikkoa.

Miten laserhoito vaikuttaa?

Pintalaskimorungon laserhoidolla eli termoablaatiolla arpeutetaan viallinen pintalaskimorunko, vääränsuuntainen virtaus eli refluksi loppuu ja pintalaskimoverkoston oireita aiheuttanut paine korjaantuu.

Onko laserhoito vaarallista?

Laskimonsisäinen laserhoito ei ole vaarallista. Laserilla on useita erilaisia sovellusalueita lääketieteessä, laitteistoja ja niiden käyttöä säädellään tarkasti.

Mistä veri sitten kiertää, kun pintalaskimoita ”hitsataan” ja ”liimataan”?

Syvät laskimot huolehtivat pääosin jalasta sydämeen palaavasta verestä ja syvästä systeemistä löytyy kapasiteetti hoitaa koko pintakierron verimäärä moninkertaisesti. Pintalaskimoverkostosta eivät suonet hoitojen myötä lopu. Pintajärjestelmä on monimutkainen eri kokoisista suonista koostuva systeemi ja hoito kohdistuu vain pintalaskimoverkoston vialliseen osaan.

Heikkeneekö jalan verenkierto, kun pintalaskimoita poistetaan ja arpeutetaan?

Syvät laskimot huolehtivat pääosin jalasta sydämeen palaavasta verestä ja syvästä systeemistä löytyy kapasiteetti hoitaa koko pintakierron verimäärä moninkertaisesti. Pintalaskimoverkostosta eivät suonet hoitojen myötä lopu. Pintajärjestelmä on monimutkainen eri kokoisista suonista koostuva systeemi ja hoito kohdistuu vain pintalaskimoverkoston vialliseen osaan.

Hoitojen jälkeen pintalaskimoiden vääränsuuntainen virtaus loppuu ja jalkaan pakkautuvan veren määrä vähenee. Näin laskimoverenkierron kokonaisuus viallisten suonten poiston jälkeen paranee.

Milloin suonikohjuista kannattaa mennä lääkäriin?

Suonikohjut on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten ilmaantuessa suonikohjujen oheen.

Miten suonikohjut oireilevat?

Suonikohjujen oireet ovat yksilöllisiä eivätkä ne ole spesifisiä laskimovajaatoiminnan suhteen. Tavallisia suonikohjujen oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu, särky ja nilkkaturvotus, joka usein pahenee iltaa kohden. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota turvotukseen laskimopaineen nousun merkkinä ja kutinaan ihon ärsytyksen merkkinä. Yöllä turvotus vähenee, mutta jaloissa voi tuntua suonenvetoa, särkyä, kramppeja tai jalkojen levottomuutta.

Voiko suonikohju puhjeta?

Suonikohjun puhkeaminen on harvinaista. Useimmiten potilaalla on pitkälle edennyt pintalaskimovajaatoiminta ja suonikohjut ovat ”nakertaneet” ihon kohjuuntuneen suonen päältä hyvin ohueksi. Tällainen suonikohju voi olla altis puhkeamaan. Puhjennut suonikohju aiheuttaa usein reilun verenvuodon ja vaatii ensiavun jälkeen aina nopealla aikataululla toimenpidearvion verisuonikirurgin vastaanotolla.