Suonikohjut tänään

British Journal of Surgery lehden pääkirjoituksessa marraskuussa pohditaan uusien suonikohjuhoitojen nopeaa esiinmarssia ja asemaa tällä hetkellä. Uusien menetelmien käyttöönotto on tapahtunut nopeasti ja tutkimustieto päivittyy jälkijunassa. Kirjoittajat toteavat, että monet tämänpäivän laskimospesialistit ehtivät jo eläkkeelle ennen kuin uusia hoitoja vertailevia suuria tutkimussarjoja pitkän seuranta-ajan kera on käytössä.

Laser ja radiotaajuuslämpöön perustuvilla menetelmillä toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa ja toipuminen on nopeaa. Näillä hoidoilla käsitellään joko pitkä tai lyhyt pintalaskimo, mutta ne eivät yleensä sovellu kohjuisten sivuhaarojen hoitamiseen. Käsitelty suoni arpeutuu 90%:lla potilaista. Ko laitteistojen käyttö vaatii erityisosaamista.

Ultraääniohjattu vaahtohoito on moderni muunnos 30 vuotta sitten suosiossa olleesta ruiskutushoidosta. Toimenpide tehdään ultraääniohjauksessa ja nestemäinen lääke vaahdotetaan tavallisimmin huoneilman kanssa. Vaahdotettu lääke työntää veren pois edeltään ja pääsee nestemäistä lääkettä parempaan kosketukseen suonen sisäkalvon kanssa. Tämän vuoksi vaahdotettu lääke tehoaa nestemäistä lääkettä paremmin.

Vaahtoruiskutushoidon teho ei yllä laser ja radiotaajuus hoidon tasolle yhdellä hoitokerralla. Tosin hoitotulos saavutetaan jopa 95% potilasta kun hoito toistetaan. Tavallisia haittoja ovat kuukausia kestävät suonikovettumat ja ihon värjäymät käsiteltyjen suonten kohdalta. Lisäksi vaahtohippusten kulkeutuminen verenkierrossa muualle elimistöön on keskustelua herättänyt huoli.

Kirjoittajat toteavat lopuksi, että monet taloudelliset ja käytännölliset syyt ohjaavat suonikohjutoimenpiteitä kohti laser ja radiotaajuushoitoja. Nämä ovat selvästi tehokkaita menetelmiä ja perinteistä kirurgista hoitoa vähemmän toipilasaikaa vaativia. Monin paikoin maailmalla nämä uudet hoidot ovat nyt rutiini valinta.

O’Hare JL and Earnshaw JJ. Varicose veins today. Br J Surg 2009; 96: 1229-1230