pintasuonia jalassa

Onnistuuko suonikohjujen hoito kotikonstein?

pintasuonia jalassa

Mitä suositellaan suonikohjujen itsehoidoksi?

Iso-Britannian arvovaltainen NICE ohjeistaa suonikohjuista kärsiviä painon hallintaan, kohtuulliseen liikuntaan sekä välttämään tilanteita, joissa alaraajojen oireet pahenevat.
Jalkojen kohoasento parantaa laskimoveren paluuta ja tyhjentää tehokkaasti päivän kuluessa laskimoverkostoon pakkautuneen veren.
Lisäksi tarjolla on kirjava joukko erilaisia ohjeita lähtien ravitsemuksesta päätyen vaatetukseen. Näiden kotikonstien mahdollinen vaikutus on usein kyseenalaista.

Auttaako tutkitusti?

Valitettava totuus on, että suonikohjujen muodostumista ei voi estää, koska niiden perussyytä ei tunneta ja siihen ei voida näin ollen vaikuttaa. Lisäksi lopullinen tieteellinen näyttö edellä esitettyjen ohjeiden pohjaksi puuttuu.
On huomionarvoista, että edellä mainittu NICE:n ohjeistus ei ohjaa käyttämään lääkinnällistä hoitosukkaa itsehoidoksi. Käypä hoito -suositus toteaa, että hoitosukka ei estä suonikohjutaudin etenemistä ja Vältä viisaasti -suositus ohjeistaa: ”Älä käytä kompressiohoitoa rutiininomaisesti oireisen komplisoitumattoman laskimovajaatoiminnan hoitona.”
Kotikonstein voidaan vaikuttaa suonikohjutaudin tuomiin paineoireisiin, mutta ei itse laskimovajaatoiminnan luonnolliseen kulkuun.

Milloin suonikohjujen vuoksi on syytä mennä lääkäriin?

Suonikohjut on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten uhatessa. Suonikohjutaudin aiheuttamat oireet voivat olla epämääräiset ja suonikohjujen koko ei aina ole suoraan yhteydessä oireiden vaikeusasteeseen.
Suonikohjut näkyvät iholla sinertävinä pullistumina, sen sijaan suonikohjujen perussyy, pitkän tai lyhyen pintalaskimon vajaatoiminta, ei ole paljaalla silmällä nähtävissä. Tämän vuoksi diagnoosin asettaminen, taudin vaikeusasteen arvio ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta. Sujuvimmin tämä tehdään ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä laskimonsisäisiin hoitomenetelmiin perehtyneen lääkärin toimesta.


Lue myös