kipeät suonikohjut

Kipeät suonikohjut – milloin kannattaa hakea hoitoa?

kipeät suonikohjut

Mitä suonikohjut ovat ja miksi ne voivat olla kivuliaita?

Suonikohjut ovat pintalaskimoiden pullistumia, ne näkyvät selvästi ihon pinnasta kohollaan olevina sinertävinä suonina. Suonikohjujen taustalla on pintalaskimoiden vajaatoiminta, jonka vallitsevuus aikuisväestössä on 30–40 %. Oireet aiheutuvat kohonneesta pintalaskimoverkoston paineesta, joka on seurausta laskimoläppien toimintahäiriöstä. On huomattava, että suonikohjujen yhteydessä ei aina todeta pintalaskimorungon vajaatoimintaa.

Yleisimmät oireet

Tavallisia oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu ja iltaa kohden pahentuva nilkkaturvotus. Potilaat kuvaavat myös polttelua, kutinaa ja yöllisiä kramppeja. Pintalaskimotulehdus, ihon värjäytyminen, ihottuma, suonikohju vuoto ja pahimmillaan säärihaava ovat komplisoituneen suonikohjutaudin merkkejä.

Kipeät suonikohjut reidessä, polvitaipeessa tai pohkeessa

Tavallisimmin suonikohjut paikantuvat polven alle pohkeen sisäsyrjälle. Suonikohjuja voi kuitenkin olla koko alaraajan alueella sekä sääritasolla että reidessä. Suonikohjujen perussyy, pitkän tai lyhyen pintalaskimon vika, ei ole paljaalla silmällä nähtävissä eikä suonikohjujen paikantumisesta aina voi päätellä kumpi pintarungoista tai molemmat ovat suonikohjujen taustalla. Tämän vuoksi diagnoosin asettaminen, taudin vaikeusasteen arvio ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta.

Milloin hakea hoitoa?

Suonikohjut ovat aluksi oireettomia ja itsessään vaaraton asia. Merkittävällä osalla väestöstä suonikohjut kuitenkin alkavat oireilla ajan myötä. Oireiset suonikohjut voivat olla merkki laskimovajaatoiminnasta ja ne on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten ilmaantuessa, koska tämä voi olla viite säärihaavan uhasta.

Suonikohjujen hoitovaihtoehdot

Suonikohjujen diagnosoiminen, taudin vaikeusasteen arvioiminen ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta. Se tehdään ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä laskimonsisäisiin hoitomenetelmiin perehtyneen verisuonikirurgian erikoislääkärin toimesta.

Jos kajoavaan hoitoon päädytään Käypä hoito -kriteerein, ensisijaiset hoitomenetelmät ovat suonensisäisiä moderneja hoitoja. Vanhanajan suonikohjuleikkaus on aikansa elänyt. Suonensisäisten menetelmien (laserhoito/radiotaajuushoito, lämpökatetrihoidot, vaahtoskleroterapia) etuna on vähäinen kajoavuus sekä sujuva toipuminen. Toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa vastaanotto- tai toimenpidehuoneessa ilman nukutusta tai selkäpuudutusta. Sairausloman tarve on vähäinen ja työhön paluu parhaimmillaan mahdollista heti toimenpiteen jälkeen.

Oireita helpottavia toimenpiteitä ovat liikunta, painonpudotus, jalkojen kohottaminen levossa ja kompressihoito. Kompressiosukat puristavat laajentuneita suonia ja vähentävät veren kerääntymistä jalkoihin. Lisäksi ne voivat estää jalkojen turvotusta. Kompressiosukka ei kuitenkaan estä laskimovajaatoiminnan etenemistä! Käypä hoito -suosituksia täydentävä Vältä viisaasti ohjeistus toteaa: ”Älä käytä kompressiohoitoa rutiininomaisesti oireisen komplisoitumattoman laskimovajaatoiminnan hoitona.”

Suonikohjujen ennaltaehkäisy

Valitettava totuus on, että suonikohjujen muodostumista ei voi estää, koska niiden perussyytä ei tunneta ja siihen ei voida näin ollen vaikuttaa. Perimää pidetään vahvimpana riskitekijänä. Iso-Britannian arvovaltainen NICE ohjeistaa suonikohjuista kärsiviä painon hallintaan, kohtuulliseen liikuntaan sekä välttämään tilanteita, joissa alaraajaoireet pahenevat.

 

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä kipeistä suonikohjuista

Voivatko suonikohjut kipeytyä?

Suonikohjut ovat usein oireettomia vuosikausia. Merkittävällä osalla suonikohjut alkavat
kuitenkin vuosien saatossa oireilla.

Miksi suonikohju on kipeä?

Oireet aiheutuvat kohonneesta pintalaskimoverkoston paineesta, joka on seurausta
laskimoläppien toimintahäiriöstä.

Mikä auttaa suonikohjujen kipuun?

Oireita helpottavia toimenpiteitä ovat liikunta, painonpudotus, jalkojen kohottaminen levossa
ja kompressihoito.

Milloin suonikohjuista kannattaa mennä lääkäriin?

Oireiset suonikohjut voivat olla merkki laskimovajaatoiminnasta ja ne on syytä tutkia, jos niistä
on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten
ilmaantuessa, koska tämä voi olla viite säärihaavan uhasta.

Voiko suonikohjut hävitä itsestään?

Suonikohjut eivät itsestään pysyvästi häviä. Pintalaskimotukosten yhteydessä voivat
suonikohjut pienentyä tai hetkellisesti hävitä pintatukoksen estäessä takaisin virtauksen.
Tukoksen ”sulaessa” takaisinvirtaus palaa ja suonikohjut tulevat takaisin.

Voiko suonikohjut olla vaarallisia?

Oireettomat suonikohjut on vaaraton asia, eikä niistä aiheudu vaaraa terveydelle.