Propelli vai liimaa? Uusinta uutta suonikohjujen hoidossa

Lämpökatetrit (laser, radiotaajuus) ovat kautta maailman suonikohjutautia hoitavien lääkäreiden käytössä. Menetelmät on todettu turvallisiksi ja toimiviksi. Toimenpide voidaan tehdä paikallispuudutuksessa, mutta nyt on kehitetty menetelmiä, joissa käsiteltävän suonen puudutustakaan ei enää tarvita.

Oma kokemus ns. mekaaniskemiallisesta pintarunkosuonen käsittelystä on myönteinen. Toimenpide on potilaan kannalta varsin vaivaton, lähes yhtä vaivaton kuin ultraääniohjattu vaahtohoito. Suonen sisällä pyörivä ”propelli” rikkoo suonen sisäpinnan ja samalla suoneen ruiskutettava lääke ”liimaa” suonen. Clarivein-hoidosta on julkaistu varsin hyvät seurantatutkimustulokset kahden vuoden ajalta. Oma käsitykseni on, että toistaiseksi on liian aikaista lähteä korvaamaan laser/radiotaajuushoitoja tällä uudella menetelmällä. Menetelmä on varmastikin hyödyllinen, kun käydään rajanvetoa lämpökatetrihoidon ja ultraääniohjatun vaahtohoidon soveltuvuuden välillä.

Liimaamisesta sanan oikeassa merkityksessä on kysymys, kun käyttöön otetaan suonensisäinen kudosliima. Sapheon-liima on jo käytössä EU:n alueella. Meneillään olevan kliinisen monikeskustutkimuksen tuloksia joudutaan kuitenkin odottelemaan tällä tietoa vuoteen 2015 asti.

Tutkimustiedon karttuessa voi olla, että em. menetelmien myötä siirrytään jälleen uudelle aikakaudelle suonikohjuhoidoissa.