Pintasuonten hoito

Verkkolaskimot ja luutasuonet ovat 1-2mm kokoisia ihon sisällä ja aivan ihon alla olevia laskimosuonia. Pintasuonet voivat olla itsenäinen muutos, tosin usein osa laajempaa suonikohjuvikaa ja suonikohjutautia. Pintasuonimuutokset yksistään eivät ole terveydelinen uhka, mutta voivat olla huomattava sosiaalinen haitta ja vika on hoidettavissa ns. mikrokovetushoidolla eli mikroskleroterapialla.

Joka toisella potilaalla pintasuonimuutosten taustalla on pintalaskimovajaatoiminta (=suonikohjutauti). Tämän vuoksi tulee aina tehdä ultraäänitutkimus, etenkin jos potilaalla on muita merkkejä tai oireita laskimovajaatoiminnasta ja aina toimenpiteitä suunniteltaessa.

Lue lisää suonikohjujen hoidosta.

Hoidon pituus ja toipuminen

Mikroskleroterapia toteutetaan 2-3 käyntikerralla muistaen, että mahdollisesti taustalla oleva suonikohjutauti on hoidettava ensin. Toipuminen on sujuvaa ja usein suurin vaiva on hoitosukka, jota pidetään 1-2 viikon ajan hoidon jälkeen. Hoidon tavoite ja toteutus arvioidaan aina yksilöllisesti.

pintasuonia

Suonikohjujen hoidon kustannukset

Kustannusarvio suonikohjutaudin hoidosta annetaan ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Hoidon hinta määräytyy tapauskohtaisesti ja laskimovian arviointi perustuu aina ultraäänitutkimukseen. Hinta-arvion antaminen etukäteen tai silmämääräisesti ei ole mahdollista.

Hoidon hintaan vaikuttaa ensisijaisesti käytettävät menetelmät, ei niinkään viallisten laskimoiden määrä. Lähtökohtaisesti hoidon kohteena on kaikki ultraäänessä vialliseksi todetut pintalaskimorunkot sekä kohjuuntuneet sivuhaarat. Pintasuonten hoito ja hoidon tarve arvioidaan aina erikseen.

Tavallisimmin hoidetaan yksi jalka kerralla ja hoitokokonaisuus muodostuu kahdesta toimenpidekäynnistä, käyntien väli ollessa noin 2-3 viikkoa.

Kysymyksiä ja vastauksia suonikohjuista

Miten eroon hämähäkkisuonista?

Pinnallisia hämähäkkisuonia voi hoitaa mikroskleroterapialla. Ennen tätä on kuitenkin varmistuttava, että isommissa laskimoissa ei ole hoitoa vaativaa vikaa.

Mikä on suonikohju?

Suonikohju on pintalaskimon pullistumia alaraajoissa. Suonikohjut eli laskimolaajentumat näkyvät ihon pinnasta kohollaan olevina sinertävinä suonina.

Mitä tehdä suonikohjuille?

Jos suonikohjuista on haittaa ja vaivaa, ne on syytä tutkia asiaan perehtyneen verisuonikirurgin toimesta. Ultraäänitutkimus varmistaa diagnoosin ja ohjaa hoitomenetelmän valinnan. Hoitopäätös tehdään tutkimustulosten ja potilaan oireiden perusteella.

Mikä lääkäri hoitaa suonikohjuja?

Suonikohjuja hoitaa laskimosairauksiin perehtynyt verisuonikirurgi.

Miten voi estää suonikohjut?

Suonikohjujen muodostumista ei voi estää, koska niiden perussyytä ei tunneta ja siihen ei voida näin ollen vaikuttaa. Perimää pidetään vahvimpana riskitekijänä. Usein ohjeistetaan suonikohjuista kärsiviä painon hallintaan, kohtuulliseen liikuntaan sekä välttämään tilanteita, joissa alaraajaoireet pahenevat. Tosin lopullinen tieteellinen näyttö näiden ohjeiden pohjaksi puuttuu.