Suonikohjujen ehkäisy – voiko suonikohjujen muodostumista estää?

Alaraajoissa suonikohjuja naisellaMitä suonikohjut ovat?

Suonikohjut ovat pintalaskimoiden pullistumia, joita esiintyy yleensä jaloissa. Suonikohjut eli laskimolaajentumat näkyvät ihon pinnasta koholla olevina sinertävinä suonina.

Suonikohjut ovat aluksi oireettomia, mutta alkavat usein oireilla ajan myötä. Suonikohjut voivat olla myös elämänlaatuun merkittävästi vaikuttava haitta.

 

Mikä aiheuttaa suonikohjuja?

Suonikohjutaudin kehittymisen perussyytä ei tunneta. Suonikohjut ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta. Keskeinen laskimopainetta nostava tekijä on refluksi eli veren takaisinvirtaus, joka on seurausta laskimoläppien toimintahäiriöstä. Veri virtaa väärään suuntaa, eli ylhäältä alas, ja laskimoverkoston paine nousee. Tämä selittää oireet, suonikohjut sekä mahdolliset ihomuutokset.

 

Voiko suonikohjujen muodostumista estää kotikonstein?

Valitettava totuus on, että suonikohjujen muodostumista ei voi estää, koska niiden perussyytä ei tunneta ja siihen ei voida näin ollen vaikuttaa. Perimää pidetään vahvimpana riskitekijänä. Iso-Britannian arvovaltainen NICE ohjeistaa suonikohjuista kärsiviä painon hallintaan, kohtuulliseen liikuntaan sekä välttämään tilanteita, joissa alaraaja oireet pahenevat. Tosin lopullinen tieteellinen näyttö näiden ohjeiden pohjaksi puuttuu.

Terveellisillä elintavoilla voi kuitenkin yrittää viivästyttää suonikohjujen ilmaantumista. Yksi konkreettinen asia on painonhallinta. Ylipaino lisää painetta verisuonissa ja lisää siten riskiä saada suonikohjuja sekä pahentaa niiden oireita.

Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa ja verisuonten terveyttä. Pyri vahvistamaan jalkojen lihaksia. Jos olet seisomatyössä, lepuuta välillä jalkoja istuallasi, kävele ja venyttele jalkoja. Myös pitkiä aikoja paikoillaan seisoskeleminen lisää painetta verisuonissa. Pyri pitämään istumistaukoja pitkän seisomisen välissä ja kohottaa jalkoja välillä ylös, jos se on mahdollista. Jos istut pitkään yhtäjaksoisesti, kannattaa pitää välillä jaloittelutaukoja.

 

Suonikohjujen muodostumisen riskitekijöitä:

  • Perintötekijät/sukurasite: Suonikohjujen esiintyminen suvussa lisää todennäköisyyttä saada suonikohjuja.
  • Sukupuoli: Suonikohjut ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Joka toisella 40-50-vuotiaalla on jonkun tasoisia suonikohjuja. Suonikohjujen esiintymistiheys ja sukupuolijakauma vaihtelevat huomattavasti eri tutkimusasetelmissa.
  • Raskaus: Raskaudet lisäävät suonikohjujen ilmaantumisen riskiä.
  • Ikä: Ikääntyvillä on suurempi riski saada suonikohjuja.
  • Ylipaino: Lisää painetta verisuonissa.

 

Yhteenveto: Konkreettisia asioita, joilla voit ehkäistä suonikohjujen muodostumista:

  • Pudota painoa, jos olet ylipainoinen.
  • Harrasta säännöllisesti liikuntaa.
  • Vältä istumasta tai seisomasta pitkiä aikoja paikoillaan.
  • Pidä välillä jaloittelutaukoja, jos istut tai seisot pitkään yhtäjaksoisesti.

 

Lue myös: