Toipuminen suonikohjuoperaation jälkeen

Toipuminen suonikohjutoimenpiteen jälkeen: vaahtoruiskutus, laserhoito, lämpökatetrihoito

Toipuminen suonikohjuoperaation jälkeen

Toipuminen modernista suonikohjutoimenpiteestä,  lämpökatetrihoito tai vaahtoruiskutus, on yleensä sujuvaa ja paluu työhön ja arkeen nopeaa. Käytännössä jatkohoito-ohjeistus on kirjavaa eikä kansainvälisistä hoitosuosituksissa ole juurikaan apua yksiselitteisten jatkohoito-ohjeiden antamiseksi.

Sairausloma, työhön paluu. Perinteisen suonikohjuleikkauksen jälkeen sairausloman pituus on ollut yleensä vähintään 2-3 viikkoa. Lämpökatetrihoidosta (laserhoito, radiotaajuushoito) toipuminen on huomattavasti sujuvampaa ja sairauslomaa tarvitaan yleensä vain muutama päivä. Osa potilasta palaa lämpökatetrihoidon jälkeen töihin jo seuraavana päivänä. Vaahtoruiskutus-hoidon jälkeen sairauslomaa ei yleensä tarvita lainkaan.

Arkirutiinit. Kaikki arjen askareet hoidetaan toimenpiteen jälkeen normaalisti. Säännöllistä kävelyä toimenpiteen jälkeen suositellaan syvien laskimoiden verenkierron turvaamiseksi. Ohje voisi olla esimerkiksi kahden viikon ajan päivittäin kaksi puolen tunnin kävelylenkkiä sekä työpäivän aikana kerran tunnissa muutaman minuutin jaloittelu tilanteen mukaan.

Hoitosukka. Ohjeistus hoitosukan käytöstä toimenpiteen jälkeen on kirjavaa, usein suositellaan sukan käyttöä 1-2 viikon ajan. Toimenpide tyyppi ja yksilöllinen tilanne vaikuttaa annettuun ohjeistukseen. Lisää tutkimustietoa tarvitaan täsmällisemmän ohjeistuksen antamiseksi.

Käytännön työssä jää vahvasti vaikutelma, että hoitosukka pitää jalan ”rauhallisena” ja erityisesti vaahtoruiskutuksen jälkeen kovettuneet kohjut aiheuttavat vähemmän jälkivaivoja sukkaa käytettäessä. Tämä vaikutus jatkuu usein vielä 2-3 viikkoa toimenpiteen jälkeen, jopa pidempään.

Liikkuminen, harrastukset. Liikkuminen toimenpiteen jälkeen on tärkeää syvien laskimoiden verenkierron turvaamiseksi. Hoitosuositukset tai tutkimukset eivät tarjoa apua tarkkojen jatko-ohjeiden antamiseen. Itse ohjaan välttämään esimerkiksi raskasta kuntosaliharjoittelua tai kovatempoista juoksuharjoittelua 1-2 viikon ajan. Yleensä kaikkia harrastuksia voidaan jatkaa em. rajoitukset huomioiden oman harkinnan mukaan.

Särkylääkkeet. Säännöllistä kipulääkitystä ei yleensä toimenpiteen jälkeen tarvita, toki tehty toimenpide ja yksilöllinen tilanne vaikuttavat. Oma ohjeeni on kipulääkityksen suhteen: ”Tarvittaessa käsikauppalääke, mitä kotoa löytyy, merkillä ei väliä”.

Matkustaminen. Pitkiä lentomatkoja suositellaan vältettävän ainakin ensimmäisen viikon ajan, ohjeet tässäkin kohdin hyvin vaihtelevia. Varovainen ohjeistus voisi olla välttää yli kahden tunnin lentoja ensimmäisen kahden viikon ajan ja vastaavasti yli neljän tunnin lentoja ensimmäisen kuukauden aikana. Yllätyksenä tuleva lentomatka voidaan hoitaa tarvittaessa veren hyytymistä estävien lääkkeiden turvin tapauskohtaisesti harkiten.

Toimenpidettä ajoitettaessa on syytä huomioida, että todennäköisesti pitkän lentomatkan jälkeen olisi turvallisin tehdä toimenpide vasta viikko matkan jälkeen.

Sauna. Kuuma laajentaa verisuonia – voisiko tällä olla vaikutusta hoidon lopputulokseen? Tähän ei oikeaa vastausta ole, siksi voidaan ohjata välttämään saunaa sekä kuumia kylpyjä 1-2 viikon ajan.

Yleisohje voisi olla: ”Elä normaalia elämää, liiku, käytä sukkaa kahden viikon ajan mahdollisimman paljon, tee saunan kanssa kompromissi”.

 

Muita usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten suonikohjutoimenpiteeseen valmistaudutaan?

Toimenpiteeseen ei yleensä tarvita mitään erityistä valmistautumista. Saat tarvittavat ohjeet hoitavalta lääkäriltä.

Onko suonikohjujen hoito turvallista?

Suonensisäiset hoidot ovat turvallisia, niistä on yli 15 vuoden käytännönkokemus sekä runsaasti tutkittua tietoa.

Voiko suonikohjut tulla takaisin?

Valitettavasti suonikohjut voivat tulla takaisin, koska huolellisellakaan hoidolla ei voida poistaa taipumusta laskimolaajentumiin. Varsinaista juurisyytä ei tunneta ja näin hoitoa ei voida kohdentaa suoraan syytekijöihin.

Miten suonikohjujen uusiutumista voi välttää?

Ennaltaehkäiseviä keinoja ei ole ja suonikohjujen uusiutuminen on tavallista.

Saako suonikohjutoimenpiteistä KELA-korvausta?

Ei saa. Eduskunta on hyväksynyt lakimuutoksen, jonka myötä valtaosa yksityislääkärin määräämien tutkimusten ja hoidon kustannuksien korvauksista poistuu 1.1.2023.
Katso tarkemmin: https://www.kela.fi/ajankohtaista-henkiloasiakkaat/4968261/muutoksia-yksityisen-sairaanhoidon-kela-korvauksiin

Onko suonikohju-toimenpiteen jälkeen käytävä tarkastuskäynnillä?

Hoitopolku vaihtelee eri hoitopaikoissa. Usein potilas käy kuukauden sisällä tarkastuskäynnillä, jonka yhteydessä voidaan ultraäänitarkastuksen lisäksi täydentää vaahtohoitoa.