Lämpökatetrihoito eli termoablaatio
Suonikohjujen lämpökatetrihoito
Pistohaavasta tehtävä lämpökatetrihoito on osoittautunut erittäin tehokkaaksi suonikohjujen hoidossa verrattuna perinteiseen suonikohjuleikkaukseen. Termoablaatiotekniikat perustuvat lämpöenergian viemiseen eri muodoissa (laser, radiotaajuus) suonen sisäseinään tarkoituksena kutistaa ja arpeuttaa viallinen suoni.
Tutkimustietoa laser- ja radiotaajuus termoablaatiosta
Tekniset onnistumisprosentit vaihtelevat 97-100% välillä. Laserhoidolla on saatu pitkän pintalaskimorungon sulkeutumisprosentiksi seurantatutkimuksissa jopa 94% kolmen vuoden ja 88% viiden vuoden kuluttua. Radiotaajuushoidon tulokset ovat suurelta osin samanlaisia kuin laserhoidossa.
Komplikaatiot: Verenpurkaumat ja kipu ovat yleisimpiä sivuvaikutuksia. Komplikaatioita, kuten hermovaurioita, ihon palovammoja, syviä laskimotukoksia ja keuhkoveritulppia, esiintyy harvoin (alle 1%). Radiotaajuushoidon komplikaatiot ovat kuten laserhoidossa, mutta toimenpiteen jälkeisen kivun ja verenpurkaumien esiintyvyys on pienempi.
On edelleen epäselvää, mikä saatavilla olevista suonensisäisistä hoidoista on paras, koska kaikkia näitä hoitoja ei ole voitu tutkimuksissa kattavasti keskenään vertailla. Joka tapauksessa hoito valitaan potilaan yksilöllisten tarpeiden, oireiden, kliinisen tilanteen ja ultraäänilöydöksen perusteella.
Erityistilanteista
Raskaus: Suonikohjuja hoidetaan kajoavasti raskauden aikana vain poikkeustapauksessa; hoitosukat voivat helpottaa jalkojen turvotusta.
Pinnallinen tromboflebiitti eli pintalaskimon tukkotulehdus: Suonikohjuista kärsivillä potilailla, joille kehittyy pintalaskimon tukkotulehdus on kajoavaa hoitoa yleensä lykättävä vähintään kolmella kuukaudella. Pintalaskimotukoksen ulottuessa yli viiden senttimetrin matkalle tai lähelle pintarunkojen liitosta syviin laskimoihin antikoagulaatiota eli verenohennushoitoa käytetään kuuden viikon ajan estämään veritulpan leviämistä syviin laskimoihin akuutin tilanteen hoitamiseksi.
Suonikohjuhoitojen hinta
Kustannusarvio suonikohjutaudin hoidosta annetaan ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Hoidon hinta määräytyy tapauskohtaisesti ja laskimovian arviointi perustuu aina ultraäänitutkimukseen. Hinta-arvion antaminen etukäteen tai silmämääräisesti ei ole mahdollista.
Hoidon hintaan vaikuttaa ensisijaisesti käytettävät menetelmät, ei niinkään viallisten laskimoiden määrä. Lähtökohtaisesti hoidon kohteena on kaikki ultraäänessä vialliseksi todetut pintalaskimorunkot sekä kohjuuntuneet sivuhaarat. Pintasuonten hoito ja hoidon tarve arvioidaan aina erikseen.
Tavallisimmin hoidetaan yksi jalka kerralla ja hoitokokonaisuus muodostuu kahdesta toimenpidekäynnistä, käyntien väli ollessa noin 2-3 viikkoa.