Suonikohju-voide

Auttaako suonikohju-voide suonikohjuihin?

Suonikohju-voide

Suonikohjut ovat laskimolaajentumia, jotka näkyvät ihon pinnasta pullistuvina sinertävinä suonina. Suonikohjut ovat kosmeettinen haitta ja ne voivat myös aiheuttaa monenlaisia oireita. Tyypillisiä oireita ovat esimerkiksi kipu, painon ja turvotuksen tunne sekä nilkkaturvotus, joka pahenee iltaa kohti. Lisäksi voi esiintyä esimerkiksi kutinaa, kramppeja ja erilaisia ihomuutoksia.
Suonikohjut ovat yleinen ja ikävä vaiva. Moni vaivasta kärsivä toivoo löytävänsä itsehoitovalmisteen, joka parantaisi suonikohjut. Markkinoilla on monenlaisia voiteita, joiden väitetään parantavan suonikohjut ja ennaltaehkäisevän uusien syntymistä. Parhaimmillaankin ne kuitenkin vain helpottavat oireita hetkellisesti, mutta eivät poista ongelmaa.

Miksi voiteet eivät auta suonikohjuihin?

Suonikohjut aiheutuvat laskimoiden vajaatoiminnasta. Laskimoläpät eivät toimi kunnolla, minkä vuoksi verta virtaa väärään suuntaan ja laskimoverkoston paine nousee. Paineen nousu aiheuttaa suonikohjuja ja muita oireita. Voiteet eivät korjaa laskimoiden vajaatoimintaa. Ulkoisesti käytettävät voiteet eivät tunkeudu syvälle elimistöön, vaan vaikuttavat iholla paikallisesti. Sen vuoksi voiteet voivat ainoastaan lievittää oireita, mutta eivät parantaa vaivaa eivätkä estää suonikohjujen syntymistä.
Suonikohjujen hoitaminen voiteella tuntuu houkuttelevalta vaihtoehdolta, koska voiteet ovat edullisia, helppokäyttöisiä ja vaarattomia. Voiteet eivät kuitenkaan välttämättä helpota oireita lainkaan. Jos ne lievittävät oireita, on helpotus vain väliaikainen, koska ne eivät paranna vaivan perussyytä.

Mitä hyötyä suonikohjuvoiteista voi olla?

Suonikohjuvoiteet voivat helpottaa joitain oireita. Voiteet sisältävät ainesosia, jotka voivat lievittää turvotusta ja kipua. Ne voivat myös rauhoittaa kuivaa ja ärtynyttä ihoa. Oireet kuitenkin palaavat takaisin, koska voide ei vaikuta suonikohjujen perussyyhyn eli laskimoiden vajaatoimintaan.
Voiteita ja muuta itsehoitoa voi kokeilla, jos oireet ovat lieviä. Vaikeampien oireiden kanssa on syytä kääntyä lääkärin puoleen. Suonikohjuvoiteiden mahdollisesti tarjoama apu on lyhytaikainen, eikä niillä voi hoitaa vaivan perussyytä. Pidempiaikaisten tulosten saavuttamiseksi oireiset suonikohjut kannattaa käydä tutkituttamassa ja tarvittaessa hoidattamassa erikoislääkärin vastaanotolla.
Kuvan jälkeen: Mikä suonikohjuihin auttaa?

Suonikohjuvoide voi helpottaa suonikohjujen oireita, mutta ei paranna niiden aiheuttajaa

Mikä suonikohjuihin auttaa?

Nykyään perinteinen suonikohjuleikkaus ei ole ensisijainen hoitomuoto, vaan suonikohjuja hoidetaan uusilla vähemmän kajoavilla menetelmillä. Tällaisia menetelmiä ovat suonensisäinen laserhoito, radiotaajuushoito ja vaahtoruiskutus. Hoidon tarkoitus on sulkea vioittunut suoni, jolloin suonikohjut ja muut oireet katoavat. Vastaanotolla lääkäri tutkii verisuonet ultraäänellä ja linjaa potilaan tilanteeseen sopivat hoitomuodot. Toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa pienen pistoreiän kautta. Näiden hoitomuotojen on todettu olevan tehokkaita ja turvallisia. Tavallisesti toipuminen on nopeaa, eikä pitkä sairausloma ole tarpeen.
Uusien suonikohjujen muodostumista ei valitettavasti voi estää, koska niiden syntymisen perussyytä ei tunneta. Merkittävämpänä riskitekijänä pidetään perimää. Painonhallinta, terveelliset elintavat, kohtuullinen liikunta ja oireita pahentavien tilanteiden välttäminen voivat viivästyttää suonikohjujen ilmaantumista, vaikkakaan tutkimustietoa tästä ei ole.

 

Lue myös: