MITÄ SUONIKOHJUT OVAT?
Suonikohjut ovat pintalaskimoiden pullistumia alaraajoissa. Suonikohjut eli laskimolaajentumat näkyvät ihon pinnasta kohollaan olevina sinertävinä suonina. Suonikohjut ovat aluksi oireettomia, mutta merkittävällä osalla alkavat oireilla ajan myötä. Suonikohjut voivat olla myös kosmeettinen haitta.
Suonikohjutaudin kehittymisen perussyytä ei tunneta. Suonikohjut ovat laskimoiden vajaatoiminnan merkki. Keskeinen laskimopainetta nostava tekijä on refluksi eli takaisin virtaus. Tämä on seurausta laskimoläppien toimintahäiriöstä. Veri virtaa väärään suuntaa, eli ylhäältä alas, ja laskimoverkoston paine nousee. Tämä selittää oireet, suonikohjut sekä mahdolliset ihomuutokset.
Suonikohjut on syytä tutkia
Suonikohjut on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten uhatessa. Suonikohjutaudin aiheuttamat oireet voivat olla epämääräiset ja suonikohjujen koko ei aina ole suoraan yhteydessä oireiden vaikeusasteeseen.
Oireita: turvotus ja kipu
Tavallisia oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu ja iltaa kohden pahentuva nilkkaturvotus. Potilaat kuvaavat myös polttelua, kutinaa ja yöllisiä kramppeja. Pintalaskimotulehdus, ihon värjäytyminen, ihottuma, suonikohju vuoto ja pahimmillaan säärihaava ovat komplisoituneen suonikohjutaudin merkkejä.
Suonikohjut näkyvät iholla sinertävinä pullistumina, sen sijaan suonikohjujen perussyy, pitkän tai lyhyen pintalaskimon vika, ei ole paljaalla silmällä nähtävissä. Tämän vuoksi diagnoosin asettaminen, taudin vaikeusasteen arvio ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta. Sujuvimmin tämä tehdään ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä laskimonsisäisiin hoitomenetelmiin perehtyneen lääkärin toimesta.
Tutkittava oire ei aina selity suonikohjuilla ja verenkiertoarviota kannattaa samalla kertaa täydentää esimerkiksi nilkkojen verenpainemittauksella valtimoverenkierron arvioimiseksi.
Lue lisää suonikohjutautiin liitetyistä oireista.
Usein kysyttyjä kysymyksiä suonikohjuista:
Mikä aiheuttaa suonikohjuja?
Suonikohjujen perussyytä ei tunneta. Suonikohjut ovat merkki laskimoiden vajaatoiminnasta. Keskeinen laskimopainetta nostava tekijä on refluksi eli veren takaisinvirtaus, joka on seurausta laskimoläppien toimintahäiriöstä. Veri virtaa väärään suuntaa, eli ylhäältä alas, ja laskimoverkoston paine nousee. Tämä selittää oireet, suonikohjut sekä mahdolliset ihomuutokset.
Miten suonikohjut oireilevat?
Tavallisia suonikohjujen oireita ovat painon ja turvotuksen tunne, kipu ja iltaa kohden pahentuva nilkkaturvotus. Potilaat kuvaavat myös polttelua, kutinaa ja yöllisiä kramppeja. Pintalaskimotulehdus, ihon värjäytyminen, ihottuma, suonikohju vuoto ja pahimmillaan säärihaava ovat komplisoituneen suonikohjutaudin merkkejä.
Suonikohjut näkyvät iholla sinertävinä pullistumina, sen sijaan suonikohjujen perussyy, pitkän tai lyhyen pintalaskimon vika, ei ole paljaalla silmällä nähtävissä.
Milloin suonikohjuista kannattaa mennä lääkäriin?
Suonikohjut on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten ilmaantuessa suonikohjujen oheen.
Mitä haittaa suonikohjuista on?
Suonikohjut ovat aluksi oireettomia ja itsessään vaaraton asia. Merkittävällä osalla väestöstä suonikohjut kuitenkin alkavat oireilla ajan myötä. Oireiset suonikohjut voivat olla merkki laskimovajaatoiminnasta ja ne on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten ilmaantuessa, koska tämä voi olla viite säärihaavan uhasta.
Kannattaako suonikohjut hoitaa?
Oireiset suonikohjut ovat tavallisin merkki laskimovajaatoiminnasta ja ne on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten ilmaantuessa suonikohjujen oheen.
Kajoavan hoidon tarve arvioidaan aina yksilöllisesti Käypä hoito -suosituksen mukaisesti. Jos toimenpiteeseen päädytään, uusien menetelmien etuna on vähäinen kajoavuus sekä sujuva toipuminen. Toimenpiteet tehdään paikallispuudutuksessa vastaanotto- tai toimenpidehuoneessa ilman nukutusta tai selkäpuudutusta. Sairausloman tarve on vähäinen ja työhön paluu parhaimmillaan mahdollista heti toimenpiteen jälkeen.
Paljonko suonikohjujen hoito maksaa?
Kustannusarvio suonikohjutaudin hoidosta annetaan ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä. Hoidon hinta määräytyy tapauskohtaisesti ja laskimovian arviointi perustuu aina ultraäänitutkimukseen. Hinta-arvion antaminen etukäteen tai silmämääräisesti ei ole mahdollista.
Miksi verisuonet näkyvät jaloissa?
Pintalaskimot kulkevat ihon ja lihaksen välissä. Ihon ja ihonalaisen kudoksen yksilölliset ominaisuudet vaikuttavat siihen, kuinka pintalaskimot näyttäytyvät paljaalle silmälle. Suonikohjutaudin myötä pintalaskimoiden poikkimitta kasvaa ja suonikohjut näkyvät ihon pinnasta kohollaan olevina sinertävinä suonina. Vähäisten ihonalaisten laskimolaajentumien (teleangiektasioiden ja retikulaaristen laskimoiden) vallitsevuus väestössä on jopa 80 %.
Voiko suonikohjuja hoitaa itse?
Valitettava totuus on, että suonikohjujen muodostumista ei voi estää, koska niiden perussyytä ei tunneta ja siihen ei voida näin ollen vaikuttaa. Perimää pidetään vahvimpana riskitekijänä. Iso-Britannian arvovaltainen NICE ohjeistaa suonikohjuista kärsiviä painon hallintaan, kohtuulliseen liikuntaan sekä välttämään tilanteita, joissa alaraaja-oireet pahenevat. Tosin lopullinen tieteellinen näyttö näiden ohjeiden pohjaksi puuttuu.
Terveellisillä elintavoilla voi kuitenkin yrittää viivästyttää suonikohjujen ilmaantumista. Yksi konkreettinen asia on painonhallinta. Ylipaino lisää painetta verisuonissa ja lisää siten riskiä saada suonikohjuja sekä pahentaa niiden oireita.
Säännöllinen liikunta parantaa verenkiertoa ja verisuonten terveyttä. Pyri vahvistamaan jalkojen lihaksia. Jos olet seisomatyössä, lepuuta välillä jalkoja istuallasi, kävele ja venyttele jalkoja. Myös pitkiä aikoja paikoillaan seisoskeleminen lisää painetta verisuonissa. Pyri pitämään istumistaukoja pitkän seisomisen välissä ja kohottaa jalkoja välillä ylös, jos se on mahdollista. Jos istut pitkään yhtäjaksoisesti, kannattaa pitää välillä jaloittelutaukoja.
Mitä suonikohjuille voi tehdä?
Suonikohjut on syytä tutkia, jos niistä on merkittävät oireet, haitta ja vaiva. Lisäksi suonikohjuvika on arvioitava aina ihomuutosten uhatessa. Diagnoosin asettaminen, taudin vaikeusasteen arvio ja mahdollisen toimenpiteen suunnittelu edellyttää aina ultraäänitutkimusta. Sujuvimmin tämä tehdään ensimmäisen vastaanottokäynnin yhteydessä laskimonsisäisiin hoitomenetelmiin perehtyneen lääkärin toimesta.
Jos toimenpiteeseen päädytään, suonensisäisten menetelmien etuna on vähäinen kajoavuus sekä sujuva toipuminen. Toimenpiteet voidaan tehdä paikallispuudutuksessa vastaanotto- tai toimenpidehuoneessa ilman nukutusta tai selkäpuudutusta. Sairausloman tarve on vähäinen ja työhön paluu parhaimmillaan mahdollista heti toimenpiteen jälkeen.
Voiko suonikohjuja hieroa?
Ammattihieroja arvio, kuinka suhtautuu suonikohjuihin. Kevyt hieronta laskimovirtauksen suuntaan alhaalta ylöspäin voi helpottaa oireita, mutta ei saa suonikohjuja katoamaan.
Mikä auttaa suonikohju-kipuun?
Oireita helpottavia toimenpiteitä ovat liikunta, painonpudotus, jalkojen kohottaminen levossa ja kompressihoito. Kompressiosukat puristavat laajentuneita suonet ja vähentävät veren kerääntymistä jalkoihin. Lisäksi ne voivat estää jalkojen turvotusta. Kompressiosukka ei kuitenkaan estä laskimovajaatoiminnan etenemistä!
Voiko suonikohju puhjeta?
Suonikohjun puhkeaminen on harvinaista. Useimmiten potilaalla on pitkälle edennyt pintalaskimovajaatoiminta ja suonikohjut ovat ”nakertaneet” ihon kohjuuntuneen suonen päältä hyvin ohueksi. Tällainen suonikohju voi olla altis puhkeamaan. Puhjennut suonikohju aiheuttaa usein reilun verenvuodon ja vaatii ensiavun jälkeen aina nopealla aikataululla toimenpidearvion verisuonikirurgin vastaanotolla.
Mistä veri sitten kiertää, kun pintalaskimoita ”hitsataan” ja ”liimataan”?
Syvät laskimot huolehtivat pääosin jalasta sydämeen palaavasta verestä ja syvästä systeemistä löytyy kapasiteetti hoitaa koko pintakierron verimäärä moninkertaisesti. Pintalaskimoverkostosta eivät suonet hoitojen myötä lopu. Pintajärjestelmä on monimutkainen eri kokoisista suonista koostuva systeemi ja hoito kohdistuu vain pintalaskimoverkoston vialliseen osaan.
Heikkeneekö jalan verenkierto, kun pintalaskimoita poistetaan ja arpeutetaan?
Syvät laskimot huolehtivat pääosin jalasta sydämeen palaavasta verestä ja syvästä systeemistä löytyy kapasiteetti hoitaa koko pintakierron verimäärä moninkertaisesti. Pintalaskimoverkostosta eivät suonet hoitojen myötä lopu. Pintajärjestelmä on monimutkainen eri kokoisista suonista koostuva systeemi ja hoito kohdistuu vain pintalaskimoverkoston vialliseen osaan.
Hoitojen jälkeen pintalaskimoiden vääränsuuntainen virtaus loppuu ja jalkaan pakkautuvan veren määrä vähenee. Näin laskimoverenkierron kokonaisuus viallisten suonten poiston jälkeen paranee.
Onko hoitosukalla mahdollista hoitaa tai ennaltaehkäistä suonikohjuja?
Käypä hoito -suosituksen mukaan ”Kompressiohoidolla ei voida estää laskimovajaatoimintaa etenemästä.”
Vältä viisaasti ohjeistus toteaa: ”Älä käytä kompressiohoitoa rutiininomaisesti oireisen komplisoitumattoman laskimovajaatoiminnan hoitona.”
”Kompressiohoito vähentää laskimovajaatoiminnan oireita ja hyödyttää osaa potilaista, mutta se ei näytä estävän suonikohjuja pahenemasta. Huono hoitomyöntyvyys on yleistä ja vain harvat saavat kompressiohoidosta niin suurta helpotusta oireisiin, etteivät halua toimenpidettä.”